Kontakt os

Jeg accepterer, at ide-huse må benytte oplysninger til at besvare min henvendelse pr. mail eller telefon. Vi behandler dine oplysninger i forhold til vores gældende cookie- og privatlivspolitik.

+45 7027 1800

Hvad er en plantegning
og hvordan laver man en?

Plantegning - vi hjælper dig med at komme igang

Hvad er en plantegning og hvordan laver man en plantegning?

I har uden tvivl hørt ordet ”plantegning” før. Men ved I, hvad en plantegning er, og måske endnu vigtigere: hvad den skal bruges til?

Plantegningen er et vigtigt grundelement nå i skal bygge nyt hus. Det kan være svært at komme i gang med, men med ide-huse skal nybyg være overskueligt.

I denne guide fortæller vi dig, hvad en plantegning er, og hvordan I laver den helt rigtige plantegning til jeres drømmebolig!

Hvad er en plantegning?

En ”plantegning” kan værre mange ting, men for dig som går med byggetanker, er plantegningen blot en målfast 2D tegning der viser husets grundplan og indretning, samt altså rummenes indbyrdes placering. Her på hjemmesiden kan du finde over 100 forslag til forskellige planløsninger, men du skal også vide, at vi aldrig bygger to huse der er ens! Og hvorfor så ikke, spørger du måske? Svaret er simpelt – Der er ingen mennesker der er ens, derfor er vores behov for indretningen af vores bolig, heller aldrig de samme.

Det kan dog være ganske inspirerende kigge vores forskellige plantegninger igennem, og derved danne sig en idé om hvordan huset skal udformes. Vores dygtige byggerådgivere kommer naturligvis også med gode råd, og endelig vil vores kreative arkitekter udforme en plantegning, der matcher netop dine ønsker og behov.

Inden det første møde med vores byggerådgiver, vil det være en god idé at lave en liste over de rum som jeres drømmehus skal rumme.

 • Børneværelser – Hvor mange, og hvor store?
 • Skal børneværelserne ligge i forbindelse med soveværelset, eller skal der værre en separat ”børneafdeling”?
 • Soveværelse med indbygningsskabe, eller skal der værre walk-in?
 • Skal der være privat badeværelse i forbindelse med soveværelset? Eller skal det værre adgang til badeværelse nr. 2 via en lille gang, således gæster kan benytte det, uden at skulle gennem soveværelset?
 • Skal der være et separat rum til hjemmekontoret? Eller måske et multirum til lej og kreativitet?
 • Skal der værre rigeligt med opbevaringsskabe i køkkenet, eller måske hellere et separat viktualierum?
 • Hvor mange skal der kunne samles i Alrummet til familiemiddagen?
 • Skal stuen være i direkte forbindelse med f.eks. alrummet, eller skal det være et separat rum?
 • Hvad med entré? Skal der værre separat entré, eller kan adgangen til boligen evt. ske gennem bryggerset?

Hvorfor er en plantegning vigtig?

 • Den giver byggepersonalet et detaljeret overblik af huset og hjælper med planlægningen af hele byggeprojektet.
 • Den giver bygherrerne indblik i byggeprocessen og mulighed for at påvirke det færdige resultat.

Når vi bygger jeres drømmehus, så tager vi altid udgangspunkt i en plantegning, som vores arkitekt har udført med udgangspunkt i jeres ønsker til byggeriet. Her er det elementer som størrelsen på husets arealer, antallet af etager, hustypen og rumfordelingen, som afgør designet på plantegningen.

Efter planlægningsfasen fungerer plantegningen som en køreplan for byggeriet af jeres drømmebolig. Den hjælper for eksempel med at reducere omkostninger, fejl, misforståelser og lignende under det resterende byggeri.

Når I vælger ide-huse til at bygge jeres drømmehus, så får I indflydelse i alle de vigtige planlægningsprocesser. Det vil både være under opstartsfasen, for eksempel når vi laver plantegningen sammen, og efterfølgende når vi diskuterer tidshorisonten og materialevalget.

I har sikkert en helt specifik idé til, hvordan jeres drømmebolig skal se ud. Netop derfor er det også vigtigt, at I sætter jer ind i plantegningen og kommer med input til, hvad der skal ændres og optimeres. En god idé vil være at have fokus på husets fremtidige brug. Hvis I for eksempel vil have udbygget huset en gang i fremtiden, er det en god idé at have fokus på dette under planlægningen. I skal jo helst ikke ende med tilbygning, hvor I bliver nødt til at bevæge jer gennem et badeværelse.

Det kan f.eks. også være, at I ønsker at garagen eller redskabsrummet skal have en vis størrelse, så I kan integrere et hobbyrum eller lignende i husets design. Måske vil I have et køkken alrum af en vis størrelse, eller også skal der være et badeværelse mellem de individuelle værelser. Alt dette er noget I kan planlægge, hvis I vælger at deltage aktivt i planlægningen og undersøge plantegningen detaljeret.

Hvordan laver I den helt rigtige plantegning?

Den helt rigtige plantegning laver I, i samarbejde med det helt rigtige byggefirma. I ide-huse har vi fokus på realiseringen af jeres drømmebolig. Vi nyder at få input i byggefasen og involverer aktivt vores kunder i alle byggeriets processer. Vi opfordrer til, at I aktivt sætter jer ind i plantegningen for huset og selv kommer med forbedringer eller optimeringer. I sidste ende er det jo jer der skal bo i huset.

 

Derfor kan I med fordel benytte vores 4 gode tips til en optimal plantegning:

 

1. Planlæg efter jeres behov og livsstil

Skal børnene have separate værelser og skal de ligge væk fra jeres eget soveværelse? Skal der være mere end et badeværelse? Hvad med opbevaringspladsen? Tag udgangspunkt i jeres nuværende behov, og forsøg at kigge 5 år ud i fremtiden.

2. Tag højde for rummenes størrelser og proportioner

Et hus vil have en begrænset mængde plads. Derfor er det også vigtigt, at I har en klar idé om, hvor meget stue, køkken, badeværelser og andre rum skal fylde. Derudover er der også faktorer som garage, opbevaring og have, der skal tages højde for.

3. Tænk over husets placering i forhold til vinduer og døre

Selvom vi lever i kolde og mørke Danmark, vil vi jo gerne have adgang til sommersolens lys og varme. Derfor kan det være en fordel at vende stuen eller værelserne mod solen. I bør også indtænke udluftning i placeringen af vinduer og døre, så I maksimerer ventilationen gennem huset.

4. Overvej de tekniske krav

Til sidst bør I indtænke de tekniske krav som elektricitet, VVS, varme og ventilation. Planlæg plantegningen efter en sikker og effektiv installation af de tekniske foranstaltninger.

 

Brutto og Netto arealer?

Hvordan er det nu det er…? Hvis du selv er gået i gang med blyanten, så husk at både ydervægge og skillevægge fylder! Så bygger du et hus på f.eks. 150 m² udvendigt (Brutto), så er der typisk ”kun” 75-80% af arealet som er anvendeligt gulvareal (Netto), altså ca. 112-115 m². Som tommelfingerregel, kan du regne med at ydervægge er 41 cm tykke, og skillevægge 10 cm.

 

Hvor store skal rummene værre?

Det er selvfølgelig meget individuelt, med vi har spurgt vores gamle arkitekt, som kommer med følgende retningslinjer.

Børneværelser: 10-14 m2
Soveværelse med skabsvæg (3,0x4,2 m) 12 m²
Soveværelse uden skabe (3,0x3,6 m)   11 m²
Kontor  8-12 m²
Badeværelse uden badekar  4-7 m²
Badeværelse med badekar 8-10 m²
Bryggers (afsæt 1,65x0,80 m til teknik)    8-14 m² 
Walk-in   4-8 m²
Viktualierum  3-6 m²
Entré  4-8 m²
Stue 18-25 m²
Køkken/Alrum    30-40 m²

 

I har sikkert en helt specifik idé til, hvordan jeres drømmebolig skal se ud. Netop derfor er det også vigtigt, at I sætter jer ind i plantegningen og kommer med input til, hvad der skal ændres og optimeres.

Har du spørgsmål til plantegninger, eller har du lyst til at høre mere om ide-huse og hvad vi kan tilbyde? Så tøv ikke med at kontakte os på telefonen:+45 7027 1800

Inspiration til dit byggeri

Selvom du har en klar vision om, hvordan dit næste hus skal se ud, skader det aldrig at få ny inspiration. Hos ide-huse har vi et galleri af opførte huse, showrooms og muligheden for at se vores udstillingshuse. Vi har desuden en masse kataloger du kan downloade og få mere inspiration.

Det hele finder du på vores inspirationsside

Men har du flere spørgsmål, eller har du lyst til at høre mere om Idehuse og hvad vi kan tilbyde? Så tøv ikke med at kontakte os på telefonen:
+45 7027 1800